Sportpodotherapie
Podotherapie en Sport

Sportpodotherapie

Met pijn in de voeten, sport u niet optimaal.

Voeten zijn bij veel sporten erg belangrijk. Een sporter zou zijn of haar voeten regelmatig moeten laten controleren door de sportpodotherapeut.

Je kan preventief naar de sportpodotherapeut gaan. Dit om voetklachten of beenklachten te voorkomen of om je sportprestaties te verbeteren.

De sportpodotherapeut kan ook een voetblessure of beenblessure behandelen om de genezing te bevorderen.

Wanneer spieren en gewrichten in het lichaam niet goed samenwerken is optimaal sporten niet mogelijk. Een voet maakt onderdeel uit van een beweegketen. Een blokkade of storing in deze keten kan elders problemen geven. Ook een voet die tijdens het hardlopen te veel proneert kan de oorzaak zijn van bijvoorbeeld pijn in de lies of pijn in de knie. De beweegketen wordt door de podotherapeut bekeken. Dit om de oorzaak van de klacht te zoeken zodat deze behandeld kan worden.

Als sportpodotherapeut kan je bijvoorbeeld het looppatroon analyseren, een aanpassing in de sportschoen maken, blessurepreventie-adviezen geven, voeten mobiliseren of tapen en indien nodig podotherapeutische sportzolen aanmeten.

Sportzolen zijn meestal anders dan zolen voor het dagelijks gebruik. Sportzolen dienen afgestemd te worden op de persoon, de sportbeoefening en het sportschoeisel. Waar een sportzool de sporter tijdens het wielrennen goed helpt kan deze zelfde zool een averechts effect hebben bij gebruik in een voetbalschoen. Dit omdat er grote bewegingsverschillen zijn bij bijvoorbeeld wielrennen, turnen, golfen, wandelen, hardlopen en schaatsen.

Mochten wij uw hulpvraag niet kunnen beantwoorden dan zullen we u verder verwijzen naar deskundigen waar wij mee samen werken. Daarbij kunt u denken aan: sportfysiotherapeut, manueeltherapeut, sportarts, kinderfysiotherapeut.

De (sport)podotherapeut is vrij toegankelijk. Een verwijzing is niet noodzakelijk. De vergoeding verschilt per zorgverzekeraar en per polis. Sportpodotherapie is een, post-bacheloropleiding. Het is een specialisatie die gevolgd mag worden na het behalen van de opleiding voor Podotherapie.

 

Deel dit

Oefeningen

Uw podotherapeut heeft u oefeningen voor thuis meegegeven. Deze oefeningen zijn in een viertal catergorieën (deel 1-4) verdeeld. Binnen deze categorieën kunt u voorbeeld filmpjes afspelen van de desbetreffende oefeningen.

Bekijk de oefeningen
Sportpodotherapie