Aandacht voor uw voeten!

Sportpodotherapie

  

Ga als sporter naar de podotherapeut. Niet alleen om je blessures te behandelen maar ook om te voorkomen en je prestaties te verbeteren.

Vaak komen mensen pas bij de podotherapeut terecht als er klachten zijn. Als sporter kan je ook naar de podotherapeut gaan om blessures te voorkomen of om je prestatie te verbeteren. Dit wordt bereikt door het verbeteren van de stand van de voeten en de beweegpatronen.

Een sporter is intensiever met bewegen bezig en dat stelt hogere eisen aan de belastbaarheid van het lichaam. De krachten en drukken op de voeten worden tijdens het sporten groter. Bij hardlopen kunnen deze krachten drie- tot viermaal het lichaamsgewicht toenemen. Hierbij voldoen sportschoenen vaak perfect aan de eisen van de sport maar zitten ze vaak strak om de voeten en kunnen er voetproblemen ontstaan.

Bij voetproblemen maar ook bij klachten aan de benen, knieën, heup en (lage) rug kunt u bij ons terecht. Voeten zijn bij veel sporten erg belangrijk. Als voeten niet optimaal kunnen functioneren, dan kunnen de knie, heup en rug ook verkeerd belast worden. Hierdoor kunnen de spieren en gewrichten in het lichaam niet goed samenwerken en dan is optimaal sporten niet mogelijk. Een voet maakt onderdeel uit van een beweegketen en beweegt niet alleen. Een blokkade of storing in deze keten kan elders problemen geven. Een voet die tijdens het hardlopen overproneerd kan de oorzaak zijn van bijvoorbeeld pijn in de lies of pijn in de knie. De beweegketen wordt door de podotherapeut bekeken om de oorzaak van de klacht te vinden zodat deze behandeld kan worden.

Een podotherapeut kan bijvoorbeeld het looppatroon analyseren, een aanpassing in de sportschoen maken, blessurepreventie-adviezen geven en indien nodig podotherapeutische sportzolen aanmeten. Sportzolen zijn anders dan zolen voor het dagelijks gebruik. Waar een sportzool de sporter tijdens het wielrennen goed helpt kan deze zelfde zool een averechts effect hebben bij gebruik in een voetbalschoen. Dit omdat er grote beweginsverschillen zijn bij bijvoorbeeld wandelen, hardlopen, wielrennen, turnen, golfen en schaatsen.

De verschillende sporten hebben ook verschillende (loop)snelheden.

Elke sport kent eigen sportspecifieke bewegingen, schoeisel, atributen, ondergrond en regels. Een blessure als een pijnlijke achillespees kan voorkomen bij een tennisser, hardloper of turner. De begeleiding van deze sporters is echter alle drie anders. De adviezen worden hierop afgestemd.
De behandeling voor uw hulpvraag wordt in overleg met u bepaald. Een zool kan nodig zijn om een blessure te herstellen of kan preventief nodig zijn om (overbelasting)blessures te voorkomen. De zool dient afgestemd te worden op de persoon, de sportbeoefening en het sportschoeisel.

Verschillende klachten van voeten, benen en onderrug kunnen met goed resultaat behandeld worden. Bij het behandelen van overbelastingsklachten bij sporters worden sportzolen steeds vaker toegepast.

Mochten wij uw hulpvraag niet kunnen beantwoorden dan zullen we u verder verwijzen naar deskundigen waar wij mee samen werken. Daarbij kunt u denken aan: sportfysiotherapeut, manueeltherapeut, sportarts, kinderfysiotherapeut.

Vanaf 1 juni 2011 is de podotherapeut vrij toegankelijk en is een verwijzing niet meer noodzakelijk. De vergoeding verschilt per zorgverzekeraar en per polis. Sportpodotherapie is een, post-bacheloropleiding. Het is een specialisatie die gevolgt mag worden na het behalen van de opleiding voor podotherapie.

Tell a friend